Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
HIZLI MENU

Rahim Filmi Nasıl Çekilir ?

Uterus yani rahim içerisine enjekte edilen kontrast maddeden yararlanarak rahim içerinin görüntülenmesi tekniğine rahim filmi (HSG) denilmektedir. Önceden kadınların en çok korktuğu durumlardan birisi olan rahim filmi çekilmesi artık çok kolay bir şekilde kişinin normal yaşamına sekte vurmadan çekilebilmektedir. Birçok nedene bağlı olarak doktorlar tarafından gerekli görüldüğü hallerde istemi yapılan rahim filmi nasıl çekilmektedir?

İşlem basamağı olarak ilk önce ilaçlı sıvının rahim içerisine aktarılması ve ardından röntgen tekniklerinden yararlanarak rahim görüntülemesinin yapılması gibi basamakları barındıran rahim filminin nasıl çekildiği konusunda bilgi vermeden önce ne zaman çekilmesi gerektiği konusunda bilgi vermek süreç için yararlı olacaktır. Rahim filmi çekimlerinin yapılabilmesi için bir menstral siklusun sona ermesinin ardından en geç iç dört gün içerisinde çekimlerin yapılması gerekmektedir. Rahim filminin menstral siklusu takip eden ilk günlerde yapılmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi gebelik ihtimalinin olmaması ve rahimin endometriyum tabakasının kalınlaşmamış olmasından kaynaklanmaktadır.

Rahim filminin nasıl çekildiği ile ilgili merak edilen hususta her ne kadar ağrısız yöntemlerden söz ediliyor olsa da işlem sonrası rahatlık adına ağrı kesici ilaçların alınmasında fayda bulunmaktadır. Rahim filmi çekimlerinin yapılmasının temelinde ilk işlem olarak hastanın kadın röntgen masasına yatırılması ve bacaklarını doğru bir şekilde masaya yerleştirilmesi yapılmaktadır. Ardından jinekolog tarafından spekulum olarak adlandırılan vaginal alet vagina içerisine yerleştirilmektedir. Bir sonraki adım ise rahim ağzının ve vaginanın solüsyonla steril edilmesi basamağından oluşmaktadır. Vagina ve rahim ağzının temizlenmesinin ardından özel bir alet yardımıyla rahim ağzı sabit bir pozisyonda tutulur ve spekulum vasıtasıyla kontrol edilerek rahim düz bir pozisyona getirilir. Bu pozisyonda iken rahim ağzına kateter yerleştirilir ve bu kateter yardımıyla rahim içerisine iyotlu tuz yapısındaki kontrast madde enjekte edilir.  İlacın verilmesinin ardından tüplerden geçişi ve rahim içerisine doluşu skopi altında gözlemlenir ve bu süreçte gerekli filmlerin çekimi yapılmaktadır. Rahim içerisine dolan sıvının etkisiyle rahim filminin çekilmesi ortalama olarak beş ila on dakika gibi kısa bir süre içerisinde bu teknikle gerçekleştirilmekte olup, işlem sonrasında uygulanan tüm yöntemler aynı basamakların tersine doğru hareket edilerek geri alınır ve işlem sonlandırılır.

Rahim filminin nasıl çekildiği ile ilgili süreci özetlenmesi gerekirse hastaya uygun pozisyonun verilmesi, bölgenin temizlenerek özel cihazlarla rahim pozisyonunun ayarlanması, ilacın enjeksiyonu ve beraberinde filmin çekilmesi gibi bir seri işlemlerle gerçekleştirilmektedir.

Soru ve yorumlarınızı bu alandan iletebilirsiniz (0)

Henüz yorum yapılmamış

Görüşlerinizi bildiriniz.