Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara
HIZLI MENU

Hsg Filmi

Hsg Filmi

HSG filmi, günümüzde teknolojik gelişmelerle artık kolay bir şekilde kişiye rahatsızlık verilmeden çekimlerinin yapılabildiği, kadın üreme sisteminin en önemli yapılarından birisi olan rahimin yani uterusun röntgen yardımıyla görüntülenmesi tekniğine denilmektedir. Tıbbi olarak kullanılan teriminden esinlenerek kısaltılmış hali HSG olarak kullanılan rahim filmi iyotlu tuzdan oluşan kontrast yardımıyla çok kısa süre içerisinde çekilmektedir.

Günümüzün en büyük sorunlarından birisi olan gebe kalamama ya da kısırlık gibi durumların araştırılması amacıyla kullanılan rahim filmi yani HSG filmi, özel cihazların yardımıyla rahim içerisine ilaç enjekte ederek çekilmektedir. İlacın enjekte edilmesinde kullanılan uçlar her kişinin anatomik yapısına uygun seçenekleri bulunan özel cihazlar yardımıyla gerçekleştirilmekte olup, rahim yapısıyla ilgili net görüntü elde edilmesi amaçlanmaktadır.

HSG filmi olarak ifade edilen histerosiplengografi tekniğiyle myom ameliyatı sonrasında rahim içerisinde tekrar bir değerlendirme amaçlı olarak kullanılabilmekte olup, aynı şekilde histeroskopi işlemlerinden sonra da kullanılmaktadır.

Kadın üreme sistemi içten dışa doğru sıralandığında ovarium, tuba uterina, uterus ve vagina gibi bölümlerden oluşmaktadır. Bu terimlerin açıklanması gerekirse ovarium kadın üreme sisteminde yumurtanın üretildiği bölümü temsil etmekte olup, tuba uterina ise ovaryum ile rahim arasında bağlantıyı sağlayan yumurtanın rahim içerisine doğru hareketinin gerçekleştiği tüplerdir. Uterus terimi ise bilinen rahim anlamına gelmekte olup, embriyonun yerleşim göstereceği yatak durumundadır. Vagina ise uterustan sonra kadın üreme organının dışarıya doğru uzanan boru şeklindeki yapıya denilmekte olup, sperm buraya boşalmaktadır. Birbiri ardına sıralanmış devreler şeklinde kadın üreme fizyolojisi gerçekleştiğinden ötürü bir bölümündeki sorun diğer bir bölümün işlev yapamamasına neden olmaktadır. Bazı bayanlarda tüplerin kapalı olmasından ötürü gebe kalamama gibi sorunların olduğu duyulmaktadır. HSG filmi çekimi amacıyla verilen işaretli sıvının rahim içerisine doğru enjekte edilmesi esnasında bu tıkanıklık problemleri ortadan kalkabilmektedir. Bu da tedavinin seyrini değiştirmektedir. Böyle durumlarda uygulanan HSG filimi sonrası gebe kalınma oranında artış görülmektedir.

Son yıllarda uygulanan HSG filmi çekimlerinde teknolojinin katkısıyla ortaya çıkan cihazlarla artık rahim filmi çekimleri ağrı gibi bir oluşum olmadığından ötürü tüplerin kas spazmından ötürü tıkalı gibi algılanma oranı düşmektedir. Bir iki dakika gibi kısa bir süre içerisinde yapılabilen çekimler sonrasında bireylerin normal yaşamlarına devam etmelerine engel olan bir durum söz konusu değildir. HSG çekimlerinde kullanılan işaretli kontrast maddenin birey için ya da bireyin çevresinde bulunan kişiler için herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır.

Soru ve yorumlarınızı bu alandan iletebilirsiniz (0)

Henüz yorum yapılmamış

Görüşlerinizi bildiriniz.