İnfertilite testi için batın ultrasonu
Ultrason taramaları , kısırlık testi ve doğurganlık tedavisinin önemli bir parçasıdır. Daha önce bir çocuğunuz olduysa, hamileliğin ortalarından sonlarına doğru yapılan ultrason türlerine aşina olabilirsiniz.
Hiç çocuğunuz olmamış olsa bile, filmlerde veya televizyonda hamilelik ultrason muayenelerini görmüş olabilirsiniz. Belki bir arkadaş veya aile üyesi , doğmamış çocuğunun ultrason görüntüsünü sizinle paylaşmış olabilir.
Ultrason Kullanımları
Orta ve ileri gebelik döneminde yapılan ultrasonlar genellikle batın ultrasonlarıdır. Başka bir deyişle, prob karın üzerinde hareket ettirilir.
Doğurganlık testi ve tedavisi için, ultrasonların çoğu transvajinal olarak (vajina yoluyla) ince özel bir prob ile yapılır. Ultrasonlar ağrılı değildir, ancak biraz rahatsız edici olabilirler.
infertilite testi sırasında ultrason taramaları yumurtalıklar, endometriyal kavite ve rahim hakkında bilgi sağlayabilir. Yumurtalık rezervlerini , rahim şeklini daha ayrıntılı olarak ve fallop tüplerinin açık mı yoksa tıkalı mı olduğunu değerlendirmek için özel ultrasonlar kullanılabilir.
Doğurganlık tedavisi sırasında, yumurtalıklardaki folikül gelişimini ve endometriyum kalınlığını izlemek için ultrason kullanılır . Ultrason ayrıca yumurta toplama için IVF sırasında iğneyi vajinal duvardan yumurtalıklara yönlendirmek için kullanılır. Bazı doktorlar embriyo transferi sırasında ultrason kullanır.
Hamile kalırsanız, üreme endokrinologunuz sizi normal kadın doğum doktorunuza göndermeden önce muhtemelen birkaç ultrason isteyecektir.
İnfertilite Ultrason
Ultrason taramaları, iç organlarınızın görüntüsünü oluşturmak için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak çalışır. Ses dalgalarını duyamazsınız.
Prob, ultrason sırasında bu yüksek frekanslı ses dalgalarını yaymak ve almak için kullanılan bir cihazdır. Doğurganlık testi ve tedavisi sırasında doktorunuzun iki farklı türde prob cihaz kullanması muhtemeldir: biri abdominal ultrason için kullanılan ve ikincisi transvajinal olarak kullanılan.
Ultrason incelemesi nasıl yapılır ?
Karın ultrasonu sırasında, karnınızın üzerine bir jel sürülür. Ardından prob yavaşça karın üzerinde hareket ettirilir. Jel, probun cildiniz üzerinde kaymasını kolaylaştırır.
Transvajinal ultrason sırasında, ince, uzun bir prob kullanılır. Probun üzerine bir prezervatif yerleştirilir ve prezervatifin üzerine bolca kayganlaştırıcı jel sürülür.
Ses dalgaları prob tarafından yayılır. İç organlarınıza çarptıklarında yankılanırlar (veya geri dönerler). Ultrason makinesi bu sinyalleri yorumlar ve dijital bir görüntüye dönüştürür.
Karın ultrasonundan önce, doktorunuz muhtemelen muayenenizden önceki saatlerde birkaç bardak su içmenizi isteyecek.
Dolu mesane bağırsaklarınızı görüntü alanından uzaklaştırır, böylece üreme organlarınızı görmek daha kolay olur. Karın ultrasonu bittiğinde, lavaboyu kullanabileceksiniz.
Bununla birlikte, doğurganlık testi ve tedavisi için gereken ayrıntıları görmek için transvajinal ultrason daha da iyi görüntü sağlar. Transvajinal prob ucu, üreme organlarınıza daha yakın olan serviksin hemen altına yerleştirilir.
Diğer Ultrason Türleri
Abdominal ve transvajinal ultrasona ek olarak, doktorunuzun isteyebileceği başka özel ultrason taramaları da vardır.
Antral Folikül Sayım Ultrasonu
Bu prosedür, normal transvajinal ultrason cihazı ile yapılır.
Antral folikül sayımı ultrasonları, yumurtalık rezervlerinizi belirlemenize ve muhtemelen polikistik yumurtalık sendromunun (PCOS) teşhisine yardımcı olabilir.
Temel doğurganlık çalışmanızın bir parçası olarak antral folikül sayımı muayeneniz olabilir veya olmayabilir. Ayrıca ayrı olarak veya genel bir ultrason taraması ile aynı anda programlanabilir.
3D Ultrason
Çoğu ultrason görüntüsü iki boyutludur. Gelişen teknoloji artık üç boyutlu görüntüler de üretebiliyor.
3D ultrason , tipik bir 2D ultrason taramasında görünmeyen bazı rahim anormalliklerinin ve fallop tüpü sorunlarının daha iyi tespit edilmesini sağlar.
Sonohisterogram
Sonohisterogram , bir kateter yoluyla rahim içine bir tuzlu su çözeltisinin aktarılmasını içeren özel bir ultrasondur. Salin solüsyonu rahminizi doldurarak şekli ve olası yapışıklıkları görüntülemeyii kolaylaştırır.
Temel bir doğurganlık çalışması sırasında bir sonohisterogram yapılabilir, ancak daha yaygın olarak belirli durumlar için kullanılır.
Ultrason incelemesinde neler görülebilir ?
Doğurganlık doktorunuzun kısırlık ultrason taraması ile değerlendirdiği şey.
Üreme Organlarının Konumu ve Varlığı
Ultrason, doktorunuza tüm üreme sisteminizin genel bir görünümünü verecektir. Olması gereken her şey mevcut mu? Her şey doğru alanda mı?
Çok basit bir soru gibi görünüyor, ancak bazı insanlar yumurtalıkları veya rahimleri olmadan doğarlar. Bazen organlar beklenen yerde olmayabilir veya olağandışı bir şekilde (eğik veya geriye dönük gibi) yer alabilir.
Yumurtalıklar
Ultrason teknolojisi, yumurtalıklarınıza bakacak ve büyüklüklerini ve şekillerini not edecektir. Ayrıca yumurtalıklarda hem normal hem de normal olmayan kistlerin kanıtlarını arayacaklar.
İnci kolye gibi görünen birçok küçük kist polikistik over sendromunu gösterebilir. Büyük bir endometriomanın varlığı, olası endometriozisi gösterebilir.
Nadir durumlarda yumurtalıklarda kist olmayan bir kitle bulunabilir.
Antral Folikül Sayısı
Bu, genel bir kısırlık ultrason taramasının parçası olabilir veya ayrı olarak planlanabilir. Antral foliküller, yumurtalıklarda bulunan özel bir folikül türüdür. Yumurta/oosit yaşam döngüsünün bir parçasıdırlar.
Çok düşük bir antral folikül sayısı, zayıf yumurtalık rezervlerini gösterebilir. Alışılmadık derecede yüksek bir antral folikül sayısı PCOS’u gösterebilir.
Rahim
Ultrason teknolojisi, uterus boyutunu, şeklini ve konumunu not edecektir.
Ultrason 3D ise, bikornuat veya septat uterus gibi bazı uterus anormalliklerini görselleştirmek de mümkün olabilir.
Teknisyen ayrıca fibroidler , polipler veya adenomyozis gibi herhangi bir uterus kitlesi belirtisi arayacaktır.
Bunlar her zaman normal bir ultrasonla görülemez. Daha ileri değerlendirme, bir sonohisterogram veya bir histeroskopi gerektirebilir.
Endometriyum
Rahim iç yüzeyi, endometriyum kalınlaşır ve adet döngüsü ilerledikçe değişir.
Doktorunuz, muayene gününüze bağlı olarak endometriumun olması gereken aşamada olduğuna dair sağlıklı belirtiler arayacaktır. Ayrıca endometriumun kalınlığını da ölçecektir.
Endometrium yumurtlamadan önce ince ve yumurtlamadan sonra daha kalın olmalıdır.
Fallop tüpleri
Temel bir ultrason, sağlıklı fallop tüplerini görüntüleyemez. Bununla birlikte, hidrosalpinks adı verilen sıvı ile doluysa, normal bir 2D ultrason ile bir fallop tüpü görülebilir.
Basit bir ultrason, fallop tüplerinin temiz ve açık olup olmadığını belirleyemez. Tüplerin açık mı kapalı mı olduğunu değerlendirmek için doktorunuz büyük ihtimalle HSG isteyecektir.
Yapışıklıklar
Teknisyen, transvajinal prob ile üreme organlarına hafifçe bastırarak organların serbestçe ve gerektiği gibi hareket edip etmediğini veya birbirine yapışmış gibi görünüp görünmediğini görebilir.
Teknoloji, pelvik boşlukta nasıl hareket ettiklerini görmek için yumurtalıklara hafifçe itmek için ultrason çubuğunu da kullanabilir. Birbirine yapışık gibi görünen yumurtalıklara bazen “öpüşen yumurtalıklar” denir.
Yapışıklıklar üreme organlarının serbestçe hareket etmesini engelleyebilir. Yapışıklıklar önceki bir pelvik enfeksiyondan veya endometriozdan oluşabilir.
Kan akışı
Doktorunuz ayrıca bir ultrason ile üreme organlarınıza giden kan akışını da değerlendirebilir. Renkli Doppler kullanıyorsa, teknisyen bir kist veya kitle etrafındaki kan akışını değerlendirebilir. Bu, sağlıklı bir kist, bir endometriyal kist (endometrioma) veya bir yumurtalık tümörü arasında ayrım yapılmasına yardımcı olabilir.
Ultrason Neleri Değerlendiremez?
Ultrason aşağıdakileri teşhis edemez veya ekarte edemez:
Tıkanmış fallop tüpleri. Temel ultrason fallop tüplerini değerlendiremez.
Endometriozis. Sadece laparoskopik cerrahi endometriozisi teşhis edebilir.
Bir ultrasonda bazen şiddetli endometriozis belirtileri görmek mümkün olsa da, orta ve daha az şiddetli vakalar tipik olarak görünmez.
Bazı rahim anormallikleri. Genel bir ultrasonun belirli uterus anormalliklerini yakalaması veya teşhis etmesi olası değildir. Uterusu tam olarak değerlendirmek için bir sonohisterogram veya daha invaziv histeroskopi gerekebilir.
Doğurganlık Tedavisi Sırasında Ultrason Taramaları
Ultrason taramaları, doğurganlık tedavisinin izlenmesinin önemli bir parçasıdır ve farklı zamanlarda ve birden fazla amaç için kullanılabilir.
Ultrason ayrıca gonadotropin döngülerini izlemek için sıklıkla kullanılır ve her zaman IVF tedavi döngüleri sırasında kullanılır.
IVF sırasında ultrason kullanılmasının birkaç nedeni daha var.
Temel Tarama: Doktorunuz muhtemelen, planlanmış tedavi döngünüzün ayı olan adetinizin ilk gününde ofisini aramanızı söyleyecektir. Önümüzdeki birkaç gün içinde kan çalışmasını ve ultrasonu planlamak isteyecektir.
Bu, temel ultrasonunuz olarak bilinir. Amaç, doğurganlık ilaçlarına başlamadan önce yumurtalıklarda olağandışı kistlerin olmadığını kontrol etmektir.
Bazen inatçı bir korpus luteum kisti adetiniz başladıktan sonra bile kalabilir. Bu tehlikeli değildir ve genellikle müdahale olmadan ortadan kalkar. Ancak bu arada tedavi ertelenebilir. Doğurganlık ilaçları kisti kızdırabilir.
Bu ilk transvajinal ultrason muhtemelen menstrüasyon sırasında yapılacaktır. Rahatsız hissediyorsanız, utanılacak bir şey olmadığından emin olun.
Folikül Büyümesinin Ölçülmesi
Doğurganlık tedavisi sırasında bir numaralı izleme odağıdır. Bunların hepsi transvajinal ultrason taramalarıdır ve tedavinize bağlı olarak bu taramalardan için birkaç günde bir kliniğe gitmeniz gerekebilir.
Doktor , kaç tane folikülün geliştiğine ve ne kadar hızlı büyüdüklerine bakacaktır. Doğurganlık ilaçlarınız, folikül büyümesine bağlı olarak ayarlanabilir.
Foliküller belirli bir boyuta ulaştığında, hCG enjeksiyonu veya yumurta alımı planlanacaktır.
Çok az veya çok fazla folikül gelişmesi de mümkündür. Tüp bebek tedavisi görüyorsanız ve çok az veya hiç folikül görünmüyorsa, döngünüz iptal edilebilir.
IUI veya gonadotropin tedavisi görüyorsanız ve çok fazla folikül büyüyorsa, yüksek dereceli çoğul gebelik riskinden kaçınmak için döngünüz iptal edilebilir.
Endometrial Kalınlık Ölçümü
Ultrason teknolojisi muhtemelen endometriyal kalınlığınızı da ölçecektir. Folikül büyümesinde olduğu gibi, doktorunuz doğurganlık ilaçlarının dozlarını dokunun kalınlığına göre değiştirebilir.
Ultrason Rehberliğinde Prosedürler
Ultrason, tedavinin kendisi sırasında ultrason kılavuzluğunda bir prosedür şeklinde de kullanılabilir.
Örneğin yumurta toplama sırasında tüp bebek tedavisi için yumurtalıklardan yumurta almak için ultrason kılavuzluğunda bir iğne kullanılır.
Erken Gebelikte Ultrason Taraması
Doğurganlık tedavisi sırasında hamile kalırsanız, hemen normal kadın doğum doktorunuza gönderilmezsiniz. Doğurganlık doktorunuz, en azından ilk haftalarda, hamileliğin beklendiği gibi ilerlediğinden emin olmak isteyecektir.
İlk ultrason muhtemelen altıncı hafta civarında planlanacak. Bu, beklenen adetinizi veya hamilelik testi gününüzü iki hafta geçtikten sonradır. Ultrasonda gebelik kesesi aranır. Bu noktada bir kalp atışı algılanması pek olası değildir, bu yüzden bir kalp atışı görmezseniz üzülmeyin.
Doktorunuz ayrıca ikiz gebelik olup olmadığını görmek isteyecektir. Bu aşamada, birden fazla fetüs taşıyıp taşımadığınızı kesin olarak görmek her zaman mümkün değildir.
Gebelik kesesi görüntülendikten sonra, gebelik klinik gebelik olarak kabul edilir. Kimyasal gebelik, kan çalışmasının gebelik hormonunu tespit etmesidir, ancak henüz başka görünür gebelik belirtileri yoktur.
Birkaç hafta sonra, muhtemelen başka bir ultrasona yapılacak. Ayrıca tekiz, ikiz veya daha fazla gebelik olup olmadığını doğrulamaya çalışacaklar.
Bir kalp atışı tespit edildiğinde, doğum öncesi bakım için düzenli kadın doğum doktorunuza gönderilirsiniz. İnfertilitetan sonra bile, sağlıklı bir hamilelikte genellikle yüksek riskli bir kadın doğum uzmanına ihtiyaç duyulmaz.
Soru ve yorumlarınızı bu alandan iletebilirsiniz (0)
Henüz yorum yapılmamış